jueves, septiembre 20, 2018
ACTUALITAT

106

Us presentem la portada de CRÒNICA DE VINARÒS del mes de juny, amb una fotografia conjunta de les protagonistes. Hem treballat un especial dedicat completament a les festes de Sant Joan i Sant Pere, que inclou entrevistes a les Reines i Dames i la programació dels actes.
Les festes de Sant Joan i Sant Pere se celebraran del 22 de juny a l’1 de juliol i compten amb més d’un centenar d’actes. Mantindran la carpa de festes en el port, l’escenari Platjafest a la platja del Fortí; l’escenari Bandarres en la pèrgola del tram Blasco Ibáñez del passeig marítim, i enguany s’incorpora, com a novetat, un espai infantil i juvenil, batejat com Oronetes, a l’interior del mercat municipal.
Les atraccions de fira una vegada més se situaran en el passeig Fora Forat, i al costat el Casal de la Tapa. Tot està preparat per a les Festes i Fira de Sant Joan i Sant Pere, que comptaran amb un pressupost d’uns 150.000 euros. En aquest especial de Crònica de Vinaròs també donem una mirada a les festes de fa uns quants anys en la nostra secció de fotos antigues. Esperem que us agrade.
Bones festes!

Foto portada: Aparicio

352

Dance Vinaròs és una societat que neix de la necessitat d’aglutinar en una sola entitat amb personalitat jurídica a tot un grup de gent entusiasmada pel ball. Comencem sent un grup d’amics que anàvem coneixent-nos per l’afició d’assistir als diferents esdeveniments que es produeixen a la nostra ciutat i els seus voltants (balls socials, tallers de diferents especialitats de ball, cursets organitzats per entitats municipals, acadèmies, etc.). Grup que va anar creixent tant en massa social com en nivell de coneixements; al mateix temps que es forjava la lògica amistat entre tots els nostres components. Amistat que va contribuir a ampliar les nostres activitats tant “acadèmiques” com de pur divertimento, tals com assistir a menjars de germanor i a diferents festes de diversos pobles dels voltants i de la mateixa ciutat de Vinaròs ajuntant-nos de vegades més de seixanta participants i animant de manera visible la festa allà on ens presentéssim. I, clar, va sorgir la necessitat de donar a conèixer aquest actiu grup de gent a tothom que tingués les mateixes inquietuds i que volgués participar d’aquestes. Així que un grup d’intrèpids decidim “legalitzar” aquesta massa social per, entre altres coses, demanar a l’ajuntament i a diferents entitats importants de la nostra ciutat, un lloc on reunir-nos, assajar les nostres coreografies i, sobretot, aprendre. La resposta va ser magnífica, tant que volem donar-nos a conèixer fent una festa-exhibició a les properes festes de Sant Joan i Sant Pere; esdeveniment que ningú s’ha de perdre i en el qual demanarem la participació activa de tots els presents, i que tindrà lloc, si no hi ha canvis d’última hora, el dimarts 26 de juny a dos quarts de set de la tarda en la carpa principal de festes, instal·lada en el port, al costat de l’antiga llotja. Aprofitem l’oportunitat que ens dóna aquesta finestra per convidar a totes les entitats culturals i esportives de la ciutat a acudir a aquest esdeveniment que intentarem que siga amè i molt divertit. Actualment som més de dos-cents socis i no ens hem posat cap sostre així que, si alguna persona està interessada, tenim diferents canals de contacte on poder informar-se per poder formar part d’aquesta gran família. Donem les gràcies a la corporació municipal per haver-se bolcat en aquest projecte i a la societat en general per la gran rebuda que estem experimentant.

Junta directiva de Dance Vinaròs

1101

Dissabte passat 9 de juny, companys de José Antonio Romeu Llorach es van reunir per rendir-li un emotiu homenatge, ja que no va poder arribar a jubilar-se en sofrir un ictus el 16 de maig de 2016 mentre treballava. Romeu va néixer a Vinaròs un 27 de juliol de 1951 i es va diplomar d’ATS a Barcelona l’any 1971. Va continuar els seus estudis a la Ciutat Comtal i en 1973 es va diplomar en podologia.
La seua vida laboral la inicia a la seua ciutat com a ATS en urgències. Més tard aconsegueix plaça de zona al centre de salut de Vinaròs i al mateix temps és ATS a la fàbrica Foret, fins que aquesta tanca. Romeu també ha estat ATS a la plaça de bous, substituint al seu pare.
Com podòleg ha estat molt reconegut a la nostra comarca. En 1973 va obrir la seua clínica podològica, que actualment continua oberta amb les seues filles al capdavant.
Després de mesos de rehabilitació, el dissabte els seus companys de treball li van rendir un merescut homenatge com a reconeixement a la seva trajectòria professional i l’amistat que els uneix.

1379

El primer tinent alcalde i regidor d’Obres i Serveis, Guillem Alsina i el regidor d’Ordenació del Territori, Jan Valls, han mantingut una reunió amb els tècnics de Costes i topògrafs per determinar el futur de la passarel·la del riu Cervol.

La trobada ha servit per establir el lloc del Domini Públic Marítim Terrestre per on transcorrerà el pont per a vianants que comunicarà el passeig Fora Forat amb la zona nord de la localitat. Segons els tècnics el trajecte proposat per l’Ajuntament i acordat per Costes és idoni per crear la passarel·la, perquè s’adapta a les normatives de protecció litoral i ambiental establertes en la legislació vigent.

El primer tinent alcalde, Guillem Alsina, ha recordat que “la creació de la passarel·la va ser una de les demandes més votades per la ciutadania a través de la campanya dels pressupostos participatius i des de l’Ajuntament es treballa de forma intensa perquè siga una realitat el més prompte possible”. Així mateix ha afegit, “que aquesta reunió ha sigut molt important per començar a projectar l’espai per on transcorrerà la passarel·la”.

Per la seva banda, el regidor d’Ordenació del Territori, Jan Valls, ha explicat que “es tracta d’un projecte molt important per al municipi perquè la passarel·la serà el nexe d’unió de la costa Nord amb la ciutat i permetrà el desenvolupament de la Via Litoral que ha projectat la Generalitat al llarg de tot el litoral valencià”.

471

Caricatures Marc Méndez Viver

La regidoria de Cultura ha donat a conèixer el nom del presentador i de la mantenidora en l’acte de la proclamació de les dames que es farà el proper 22 juny, que servirà per obrir les Festes de Sant Joan i Sant Pere.

La gala estarà conduïda pel músic i professor Emilio José Salamanca. Veí de la ciutat, va començar els seus estudis musicals a Vinaròs a l’escola de la Societat musical “La Alianza” i després de llicenciar-se al Conservatori Superior de Barcelona, inicia la seva tasca docent com a professor de trompeta i director de la Banda Juvenil de “La Alianza”.

Així mateix, durant 15 anys, ha sigut el director i trompetista de l’Orquestra Tramontana  i l’actualitat, és mestre de Primària, especialista de música en Secundària i cap del Departament Artístic del col·legi Nuestra Señora de la Consolación de Vinaròs.

Per la seva banda, Mercedes Rodríguez serà la mantenidora de les festes. També veïna de Vinaròs, és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat  de Barcelona, a més, d’estudiar Logopèdia a l’Hospital de Sant Pau, per la Universitat Autònoma de Barcelona. Als 24 anys aprova les oposicions i treballa a diferents poblacions del cinturó de la ciutat: l’Hospitalet , Sant Joan d’Espí, fins que se li atorga plaça a un IES de Badalona, on exerceix de Cap d’estudis.

Al 1995 demana trasllat a Vinaròs: Des de l’octubre d’aquell any ocupa una plaça al Departament de Castellà de l’IES Leopoldo Querol. Ha ocupat diferents càrrecs: sots-directora, cap d’estudis i, finalment, directora. En aquest moments està implicada en el Servei de Mediació del Centre i sempre ha estat lligada amb diversos projectes teatrals al mateix centre.

El regidor de Festes, Marc Abella, ha destacat que “Salamanca i Rodríguez han estat escollits pel fort lligam cultural i educatiu amb el municipi, representant així la societat vinarossenca, en un acte tan destacat com la proclamació de les Festes de Sant Joan i Sant Pere”.

 

105

L’Auditori Municipal d’Ayguals d’Izco acollirà del 26 al 28 d’octubre el 18è Concurs Internacional de Música de Cambra Ciutat de Vinaròs. Es tracta d’un dels certàmens importants de la província, on cada edició aconsegueix la participació de músics d’arreu de l’Estat espanyol i també d’Europa.

Al concurs podran participar els conjunts de cambra formats per un mínim de dos components i fins a un màxim de vuit. D’altra banda, també hauran d’ajuntar un currículum amb una experiència mínima de 6 mesos com agrupació. El dissabte dia 27 d’octubre es farà una prova eliminatòria on cada grup interpretarà una obra única o fragment amb una duració màxima de 15 minuts, mentre que diumenge 28 es farà la final amb els conjunts classificats.

Pel que fa als premis el tercer classificat s’endurà un guardó de 1.000€, el segon 1.500€ i el guanyador 2.500€, a més, es comprometrà a actuar en el concert inaugural del proper certamen i tindrà l’opció de realitzar una gira de concerts organitzada per les Joventuts Musicals d’Espanya.

Les inscripcions es podran formalitzar fins a l’1 de setembre amb la butlleta de participació que es pot descarregar des de la pàgina web www.jmspain.org. El preu és de 60€ i els conjunts es comprometen a acceptar totes les bases del concurs que trobaran a la mateixa web.

El regidor de Cultura, Marc Albella, ha destacat que “el Concurs Internacional de Música de Cambra Ciutat de Vinaròs ja es troba molt consolidat a la província i fins i tot s’ha convertit en un referent a la resta de l’Estat”. D’altra banda, ha afegit que cada edició és un èxit de públic, gràcies a les magnífiques interpretacions que ofereixen els músics. Albella ha conclòs animant als conjunts de la comarca a inscriure’s per participar en la nova edició del certamen que se celebrarà a finals del mes d’octubre.

387

L’alcalde de Vinaròs Enric Pla i el regidor d’Ordenació del Territori, Jan Valls, han mantingut una reunió amb la Subdirectora de Ports, Aeroports i Costes, Pilar Álvarez, i els tècnics de Ports de la Generalitat en la seu de la Conselleria a València.

El tema principal de la trobada ha estat l’inici de l’expedient per a obtindre la concessió de l’edifici de l’antiga Cooperativa de Pesca per a convertir-lo en el futur Centre d’Inspiració Turística de Vinaròs-Maestrat. L’alcalde ha destacat que “aquesta mesura està inclosa dintre del Pla Estratègic de Turisme, amb la finalitat de crear un gran centre al municipi perquè es converteixi en el quilòmetre 0 de la descoberta turística de la ciutat i la comarca”.

D’altra banda, també es va tractar el Projecte d’Usos del Front Portuari de Vinaròs que acaba de contractar la Conselleria. En aquest cas, es planificarà amb l’Ajuntament el futur de l’espai actualment ocupat per les casetes dels pescadors a la plaça 1r de Maig i dels edificis de la Casa del Mar i la Comandància de Marina, així també com el disseny de la futura via litoral proposada pel PATIVEL al seu pas pel port de Vinaròs.

Per acabar a la trobada també s’han abordat diferents temes que relacionen a ambdues administracions com la situació i el futur de la platja del Clot. En aquest cas, Pla ha indicat que des de la Generalitat s’han iniciat les tramitacions per a que la platja passe a la jurisdicció de Costes i recuperar la distinció de la Bandera Blava, que enguany s’ha perdut només per una qüestió administrativa”. D’altra banda, també es va parlar del futur accés al contramoll o la situació de les concessions al port de Vinaròs.

810

Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament el nou protocol d’actuació entre la Policia Local i la Unitat de Prevenció de Prevenció Comunitària de Conductes Additives (UPCCA), en relació als menors detectats amb possessió o consum de drogues.

El nou protocol estableix que els pares o tutors legals del menor podran escollir entre pagar una sanció econòmica de fins a 600€ o bé assistir a un taller de reeducació. El comissari de la Policia Local de Vinaròs, Juanma Domenech, ha explicat que “si s’escull l’opció del taller, llavors ha d’haver un compromís per part del menor a participar de forma activa en les sessions, en cas contrari, la Policia Local podria obrir un expedient sancionador que es traslladaria a la Subdelegació del Govern a Castelló, que seria l’encarregada d’imposar una sanció econòmica”.

Per la seva banda, la psicòloga de l’UPCCA, Maite Minguez, ha detallat que “el taller s’adaptarà segons la situació individual del menor i podrà tenir una durada de sis o set sessions”. En aquest sentit, insistia que cal la participació per superar el taller i fins i tot els pares que ho desitgen també podran formar part de les classes.

La regidora de Polítiques Socials i Inclusives, Mamen Ruiz, ha destacat que “el nou protocol pretén anar més enllà d’una sanció econòmica, reeducant als menors perquè no tornen a cometre les mateixes errades i ajudar així a prevenir el consum de drogues”.

Pel que fa a les dades, en el darrer any prop del 25% de les deteccions amb possessió o consum de drogues van ser a menors per cannabis o hatxís, ara amb la nou protocol es vol reduir aquestes dades i sobretot alertar als joves dels conseqüències negatives de les addiccions.

556

Al Saló de Plens de l’Ajuntament es va fer l’acte d’homenatge als estudiants de la localitat que enguany han aconseguit l’Excel·lència Acadèmica gràcies al seu esforç i dedicació. Una distinció, amb l’entrega del pin del la ciutat i un petit obsequi, que no només valora el bon treball dels alumnes, sinó que també és un reconeixement a la feina dels professors i al suport dels familiars.

La regidora d’Educació, Begoña López, va ser l’encarregada d’obrir l’acte felicitant a tots els alumnes pels bons resultats aconseguits. En el seu discurs va destacar que tot i que l’educació és un dret, arreu del món hi ha 57 milions de xiquets que no poden accedir a l’escola, dels quals més del 54% són xiquetes, simplement pel fet de ser dones.

Begoña insistia als xiquets que “teniu l’enorme sort de poder accedir a l’educació sense cap límit i amb llibertat, a més de comptar amb el suport de la família i dels professors”. D’altra banda, remarcava que “per a vosaltres anar a l’escola és un dret, per a altres xiquets només un somni”. En aquest sentit, comentava que els alumnes s’han de sentir afortunats per poder anar al col·legi tots els dies i citava una frase de Nelson Mandela: “l’educació és l’arma més poderosa que pots usar per a canviar el món”.

L’alcalde de Vinaròs, Enric Pla, felicitava també a tots els alumnes i comentava que “volem una societat on l’estudi i l’esforç ajude a progressar”. En aquest sentit, afegia que “l’educació vos acompanyarà al llarg de la vida, destacant que les persones que realment volen fer progressar el món continuen amb la seva formació”.

Després dels discursos va ser el moment de fer entrega de les distincions als 13 alumnes que han aconseguit l’Excel·lència Acadèmica gràcies al seu esforç i sobretot també al suport de la família.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies