miércoles, enero 16, 2019
ACTUALITAT

86

El Pont Roig, antic pont del ferrocarril al riu Servol, és ja història després que haja estat enderrocat. Una actuació contemplada dins de les obres del carril lúdic esportiu a l’ermita de Vinaròs.
Després s’iniciaran els treballs de construcció del nou pont, el qual estarà alineat amb el Camí Sant Gregori, ja que el que és objecte d’enderrocament seguia l’antiga via fèrria.
També es construiran dues rotondes a banda i banda del nou pont per a facilitar l’accés dels vehicles. El Pont Roig comunicava, i el nou també ho farà, la zona industrial de l’N-238 amb l’avinguda Gil de Atrocillo que dóna accés a l’hospital comarcal, els dos instituts, l’estació de ferrocarril, l’escorxador o la ITV.
Cal recordar que l’Ajuntament va adjudicar aquest projecte en dos lots d’obres, que tenien un pressupost de licitació de 2,3 milions d’euros i es van adjudicar per 1,5 milions d’euros.
El projecte, inclòs en el seu moment en l’anomenat Pla Confiança, es va dividir en dos lots per a escurçar els terminis i aconseguir que les obres estiguen abans del 31 de juny del pròxim any.
El primer lot, que tenia un pressupost de licitació de 950.000 euros, es va adjudicar per 726.489,30 euros a Edifesa Obres i Projectes S.A. i Construccions i Obres Llorente S.A. Les obres afecten el tram que va des del mal anomenat pont romà fins a l’encreuament dels Dos Vilàs.
Mentre el segon lot, que sortia amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, es va adjudicar per 776.238,41 euros a Tecyr Construccions i Reparacions S.A. Una actuació que comprén el tram entre l’encreuament dels Dos Vilàs fins al pont de l’ermita.
NOUS PONTS
El primer lot, que és el que aquestes obres, contempla la creació d’un carril bici per la carretera que transcorre pel costat del riu, així com la substitució íntegra del pont de Sant Gregori i la creació de dues rotondes per a facilitar l’accés dels vehicles.
Pel que fa al segon lot, els treballs del qual encara no s’han iniciat, s’anivellarà la carretera i es construirà una rotonda al mateix encreuament per a millorar la seguretat viària, a més de la creació d’un nou pont per travessar el riu. L’actual pont es mantindrà perquè passe el carril lúdic esportiu, mentre que el nou, que serà més ampli, es destinarà per a la circulació dels vehicles.

34
La revista quinzenal digital Vinaròs News, que resumeix l’actualitat general de les comarques del nord de Castelló i sud de Tarragona, ha celebrat el seu vint-i-dosé aniversari amb la seua tradicional trobada anual de col·laboradors. Els seus butlletins per correu electrònic arriben a prop de 5.000 persones de més de 30 països, mentre que en facebook compta amb més de 5.000 seguidors.
El seu web, www.vinarosnews.net, supera habitualment les dues mil visites diàries, encara que quan es van produir les fortes pluges de la passada tardor, en la jornada amb majors precipitacions que tants problemes van ocasionar va haver-hi 18.000 visites.

684

Els forts aiguats que van caure al nostre terme municipal han tret a la llum un nou dit del patró del nostre poble, de Sant Sebastià. El passat mes de novembre la gota freda va deixar una xifra històrica, de 159 litres per metre quadrat en una hora, i la zona del poblat ibèric va baixar amb molta força per el seu pendent. Fa pocs dies els responsables de les restes històriques fan fer balanç dels possibles danys, trobant-se entre les pedres un dit en perfecte estat dintre d’una gerra de fang.
Consultats els experts de la història vinarossenca i de l’època dels ilercavons a la península, s’ha arribat a la conclusió que es tracta d’una altra relíquia, probablement d’un dit de Sant Sebastià. El dit està perfectament conservat, segons han informat a Crònica de Vinaròs els seus descobridors: “Estava dins de la gerra de fang embolicat en unes gasses de cotó.”
Els estudiosos s’han mostrat realment entusiasmats amb aquesta troballa i han recordat que la relíquia actual del sant també va arribar a Vinaròs després d’un fort temporal d’aigua i vent. Això va passar el 1610, quan Antonio Herrero Pimentel navegava amb una embarcació que portava el relicari. Durant la forta tempesta la va oferir al primer port on arribés i aquest va resultar ser Vinaròs.
Ara la pregunta que es fan les autoritats municipals i eclesiàstiques és què fer-ne del dit. N’hi per a tots els gustos, si posar-la en una urna i exhibir-la a l’ermita dels nostres patrons o baixar-la al poble i que estiga a l’església arxiprestal. Per aconseguir un consens entre les parts s’ha creat una comissió de vinarossencs il·lustres i de soca-arrel per arribar a una solució que satisfaça a tothom. Molts es decanten per commemorar aquesta efemèride amb la publicació d’un segell de Correus.
Sens dubte es tracta d’un fet excepcional que possiblement canvie la història de Vinaròs. Els investigadors apunten al fet que devien de ser dos dits de Sant Sebastià els que van arribar a la nostra ciutat fa més de 400 anys i que un d’ells caigues quan el pujaven a l’ermita, el que ara ha tret a la llum la pluja que va caure el 19 de novembre en la nostra localitat.

43

Us presentem Crònica de Vinaròs del mes de desembre, carregat de notícies, articles d’opinió, fotografies antigues, història i fotos molt nadalenques. Esperem que us agrade l’extra de Nadal que hem preparat per a tots vosaltres. Bon Nadal i feliç 2019!!!

273

Per mantindre en el nostre record Juan B. Giner Akribas, per la trista notícia del seu decés que ha commogut a tot el poble, des de Crònica de Vinaròs, transmetem el nostre condol a la família i amistats i li dediquem aquest petit homenatge, publicant la caricatura que li va fer Marc Méndez Viver i que vam publicar el 4 d’agost de 2012. Adéu Juan, la teua senzillesa, el teu somriure i amabilitat sempre estaran amb nosaltres.

472

Ramon Bofill Salomó, el primer alcalde de la democràcia a Vinaròs, ha mort avui, 19 de desembre, als 85 anys. Va ser alcalde des del 19 d’abril de 1979 i durant quatre legislatures consecutives com a representant del PSPV-PSOE. Durant els més de 16 anys al capdavant del nostre consistori, va ser l’artífex de l’Hospital Comarcal, l’obra més emblemàtica i de la que se sentia orgullós, com va declarar en nombroses ocasions. També durant el seu mandat es van fer infraestructures com la carretera de la Costa Sud, la platja de d’arena del Fortí o el passeig Fora Forat, que van canviar la ciutat.
Bofill va nàixer a Vinaròs el 26 de maig de 1933, i va ser l’encarregat d’obrir el camí democràtic. Des de l’Ajuntament s’han declarat tres dies de dol oficial, durant aquest període les banderes onejaran a mitja asta i es realitzarà un minut de silenci en els actes que faça el consistori durant el cap de setmana. El decret d’alcaldia incidia en la tasca que va portar a terme Bofill, “en promoure el canvi democràtic i el seu rellevant paper polític i social i el valor institucional que representa la seua trajectòria”.
Des de l’alcaldia s’invita als vinarossencs i vinarossenques a unir-se als actes en la seua memòria i a signar en el llibre de condol que estarà al saló de plenaris de l’ajuntament de Vinaròs.L’actual alcalde Enric Pla també ha destacat la seua tasca obrint el camí democràtic i normalitzant una societat que sortia d’un llarg període d’anormalitat, va ser un dels seus majors assoliments.
“Vull destacar la seua humanitat, les seues conviccions progressistes i, en el personal, els ànims i consells que em donava”, ha escrit Pla.
Els integrants de Crònica de Vinaròs volem expressar el nostre condol a la seua esposa Montse, filla María Ángeles, fill polític Julio, néts Julio i Albert i altres familiars.

106

La Crònica de Vinaròs del novembre obre amb la notícia de la millora de les comunicacions ferroviàries, Renfe oferirà 154 trens setmanals, un total de 82.000 places a la setmana. També els informe’m de la candidatura de Juan Amat pel PP a les eleccions municipals; coneixerem millor al candidat per Compromís, Jordi Moliner, amb la secció i caricatura de Marc Méndez Viver, i on anirem entrevistant a tots els candidats. També els expliquem l’elecció del cartell del Carnaval 2109, així com ens felicitem perquè el vinarossenc Manuel Vicent Albiol és guardó extraordinari 2018 d’Escola Valenciana. Aquestes notícies i moltes més a la Crònica de Vinaròs. A més a més, Especial Calefacció.

104

L’Associació Feminista Femme Força Vinaròs va ser una de les entitats protagonistes de la campanya “Les associacions, el cor del n’ostre poble”, que ha dut a terme la Fundació Horta Sud, i que el dijous 8 de novembre es va presentar en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València, amb l’assistència del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Manuel Alcaraz, acompanyat per la presidenta de l’entitat que organitzava l’acte Imma López. Un esdeveniment al que van assistir més de 200 persones i va ser un reconeixement a les persones que han passat a l’acció per a canviar el nostre món i dignificar la vida de molts col·lectius. Un homenatge al treball que estan realitzant les associacions de la Comunitat Valenciana.

Lara Domenec, presidenta de Femme Força Vinaròs, va participar activamnet en el col·loqui que va ser el centre de l’acte i en el que també van intervenir altres associaciones valencianes, de Jacarilla i València.

La campanya “Les associacions, el cor del nostre poble”, és un reconeixement a les persones que han passat a l’acció per a canviar el nostre món.

Els fruits de la campanya, Horta Sud els han reunit en el video  ‘Anònimes, Camins pel canvi’, una sèrie de 9 microrelats que acosta el treball que estan realitzant les associacions valencianes i en el que hi han participat les components de Femme Força Vinaròs. Les altres associacions que formen part d’aquest projecte audiovisual són FAMPA Castelló Penyagolosa (Castelló de la Plana), La Maranya (Benicàssim), Represaliados Paterna Fosa 128 (Paterna), Recuperem La Punta, Aturem la ZAL (València), Col·lectiu Obertament (Gandia), Mujeres por Mujeres (Jacarilla), Col·lectiu Corfoll (Altea) i Novelda Accesible (Novelda).

Aquestes nou associacions, tres de cada província de la Comunitat Valenciana, són les protagonistes del vídeo, que es va grabar aquest estiu, una part del qual a la nostra ciutat. El vídeo es donarà a conéixer l’onze de desembre a Castelló, en el Menador Espai Cultural.

La Fundació Horta Sud és una entitat cívica de caràcter privat, sense finalitat de lucre, independent, plural en els seus principis ideològics. El seu principal objectiu és enfortir el moviment associatiu, “essencial per configurar el que volem arribar a ser: una societat més justa i compromesa amb els drets humans i els valors democràtics que treballa pel progrés des de la diversitat de les persones.”

 

124

JUAN JOSÉ BENITO SALVADÓ

Guillem Alsina (PSPV-PSOE) i María Dolores Miralles (PVI) són, de moment, els únics candidats que oficialment es coneix que concorreran als propers comicis municipals de maig de 2019.
Els partits polítics estan ja preparant la maquinària per a unes eleccions totalment incertes i on amb tota seguretat no sortiran majories i s’haurà d’arribar a pactes per governar.
Els socialistes van ser els primers a destapar el seu candidat, encara que per tots era conegut que Alsina encapçalaria la llista socialista. Ara des de la seu del carrer Sant Francesc es treballa per confeccionar una llista que de ben segur incorporarà als altres tres edils socialistes i alguna cara nova.
La segona candidata a donar-se a conèixer oficialment va ser la del Partit de Vinaròs Independent (PVI), María Dolores Miralles. El partit de Javier Balada ha presentat per sorpresa a les seues llistes a Marcela Barbé, ex regidora de Benestar Social del PP.
El candidat de Compromís, així com la seua nova seu al carrer Remei, es presenten la setmana que ve. La coalició nacionalista presentarà a Jordi Moliner, una vegada Domènec Fontanet haja anunciat el seu adéu de la primera fila política després d’haver encapçalat la llista de Compromís per tres ocasions.
On no és clar qui encapçalarà la seua llista és al Partit Popular, després que Juan Bautista Juan digués en les últimes municipals que seria l’última vegada que estaria al capdavant de la candidatura popular. Sonen noms com Juan Amat o Lluís Gandia per encapçalar la llista dels populars, encara que també se sentia el nom de Carla Miralles, qui ens va dir que no tenia intenció d’anar com a primera de la llista.
Els populars estan dividits entre Amat o Gandia, la qual cosa podria motivar l’entrada d’una nova cara en el món de la política municipal, el que és difícil o, per què no, que Juan repetisca finalment com a candidat. Encara que tot apunta a Amat com a candidat.
Tampoc hi ha res en clar a l’agrupació d’electors Totes i Tots Som Vinaròs (TSV). Primer cal veure si es mantindran com a agrupació d’electors o es presentaran sota les sigles de Podemos. Després el candidat. Referent al candidat, l’alcalde, Enric Pla, s’apunta a una carrera on també sembla que participarà Hugo Romero. Fins i tot hi ha veus que apunten a una tercera persona. Les diferents assemblees decidiran baix quines sigles es presenten i el candidat.
Com a novetat, cal explicar que tot apunta al fet que Acord Ciutadà no es presentarà, ja que Esquerra Unida podria integrar-se en la llista de TSV-Podem, la qual cosa donaria pas al fet que Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) presentés candidatura pròpia recolzada per un col·lectiu de persones de fora d’aquesta formació. De moment existeixen dubtes sobre qui encapçalaria la llista d’ERPV, tot apunta al regidor actual Lluís Batalla, encara que sabem de la seua intenció de prendre’s un descans.Respecte a formacions que es van presentar en les municipals de 2015 i que no van obtenir representació municipal existeixen els dubtes de si repetiran, Ciutadans (C’s), Ciutadans de Centre Democràtic (CCD), Falange Espanyola de les Jons i Vox. Sembla ser que Ciutadans (C’s) si ho farà, encara que de moment no hi ha res clar. La cúpula local treballa en la recerca d’un candidat i una llista amb opcions d’obtenir representació municipal per primera vegada a la nostra ciutat.
De les altres tres formacions poc se sap, per la qual cosa desconeixem si concorreran a les municipals o no, així com qualsevol incorporació d’última hora.

EL PVI ES REFORÇA AMB MARCELA BARBÉ, EX REGIDORA DE BENESTAR SOCIAL DEL PP

El PVI inclourà dins de la llista que encapçalarà l’actual edil María Dolores Miralles a Marcela Barbé, que va ser regidora de Benestar Social durant el passat govern del PP. Miralles va anunciar que la ex regidora popular es farà càrrec de l’àrea social i formarà part de la candidatura del PVI. El seu retorn a la política activa i incorporació a la formació independent és a causa de la bona sintonia amb l’equip del PVI, així com pel programa electoral. La candidata del PVI va destacar que Barbé, “és una persona molt conscienciada a l’apartat social i que va realitzar un gran treball al capdavant d’aquesta regidoria en la passada legislatura”.
Durant l’acte de presentació Barbé va dir que “el motiu més important de la meua volta a la política és que molta gent del poble m’ho ha demanat durant aquest temps, i d’altra banda coincidisc molt amb les idees del PVI i el seu programa i vull aportar el meu gra de sorra”. La nova integrant del PVI va afegir, “crec que em van quedar moltes coses per fer en el pla social durant els quatre anys que vaig estar al capdavant de la regidoria i estic convençuda que poden dur-se a terme, perquè continuen havent-hi moltes mancances. Tinc moltes idees per aportar”.Així mateix, Barbé va destacar que “el PVI és un partit local i independent amb l’única intenció de treballar per Vinaròs i l’avantatge de no dependre dels interessos d’un partit gran”.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies