EL MONÒLOEG DE GEMA

EL MONÒLOEG DE GEMA

1701

GEMA FALCÓ SUÁREZ

Per primera vegada, que jo recordo, vam tenir un dia de Sant Sebastià passat per aigua… i així i tot, bastants van ser els valents que van pujar acompanyant a la relíquia fins a l’ermitori, va ser una sensació de tristesa que només a mig matí en llegir la premsa es va mitigar una mica. “El nou auditori de la Ràpita portarà el nom d’un vinarossenc D. Sixto Mir Baldrich”, sort que els pobles veïns tenen edificis per a enaltir als nostres paisans, nosaltres ni els coneixem ni hem de batejar res.

Lògicament em vaig posar a cercar qui era D. Sixto, només havia sentit parlar d’ell a D. Agustín Asensi, ja que la seua filla Sra. Isabel Asensi Moisès, ha publicat recentment la tesi doctoral sobre la Banda de Música de Sant Carles i en ella dedica 94 fulles a la vida del gran trompetista i director de banda, de totes maneres serà perquè plovia però la notícia després de donar-me una gran alegria també em va donar un baixó… Què pena desconèixer personatges que han portat el nom de la nostra ciutat per tot el món… Pensar que en 1842 a Vinaròs Ayguals d’Izco va construir un teatre en la plaça de la Mera (els antics jutjats) i que avui dia no tenim res.

Més recentment en 1979 D. Luis Franco inaugura el primer museu municipal, d’ell tampoc queda rastre. No penseu que és hora de ficar les nostres coses en valor? Tenim una ermita de Sant Gregori totalment rehabilitat gràcies a l’escola taller, està preciosa, però fa l’efecte que segueix oculta als vinarossencs, no es podria muntar unes sales d’exposicions per a donar a conèixer la història de la nostra ciutat? En fi “qui paga mana” i estem en Carnestoltes que també és cultura, festers som una estona i para això no ens dolen peces, bones festes i que tinguem sort amb la climatologia.