Vinaròs i Rossell acolliran el congrés “Joan Coromines i el País Valencià”

Vinaròs i Rossell acolliran el congrés “Joan Coromines i el País Valencià”

694
SONY DSC

Els dies 25, 26 i 27 de maig, dinou experts de reconeguda trajectòria en l’àmbit de la lingüística i de la filologia analitzaran des de diverses perspectives l’aportació valenciana del lingüista i etimòleg Joan Coromines (1905 – 1997), al congrés «Joan Coromines i al País Valencià» que tindrà lloc a Vinaròs i a Rosell, amb activitats en altres poblacions de la zona com Benicarló, Traiguera o la Jana.
L’alcalde de Vinaròs, Enric Pla, ha expressat durant la presentació que «és un honor per a la localitat poder acollir un esdeveniment de tan alt nivell acadèmic». En aquesta mateixa línia s’ha manifestat l’alcalde de Rossell, Evaristo Martí, que ha convidat a estudiants, docents i altres interessats en el llegat de Coromines a assistir a aquest congrés.
L’ esdeveniment, que coincideix amb els 20 anys de la mort de l’estudiós, autor del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, l’Onomasticon Cataloniae i del Diccionario crítico etimológico castellano e hispánico, està sent organitzat per tres membres de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans vinculats amb el Maestrat i compta amb el suport d’aquesta entitat, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vinaròs, l’Ajuntament de Rossell, el departament de normalització lingüística AVIVA Vinaròs, a càrrec de Mª Josep Arayo, la Fundació Huguet i l’entitat Maestrat Viu.

El professor José Enrique Gargallo, per la seua banda, ha agregat que «el congrés ha de permetre conèixer millor la magna obra de Coromines, les seues contribucions a l’onomàstica i la lexicografia valenciana, però també serà molt interessant revisar les relacions amb els lingüistes valencians».

El programa acadèmic

El congrés començarà el dijous 25 de maig, ha explicat el vicepresident de Maestrat Viu, Josep Meseguer-Carbó, a les 17:30 hores amb la conferència «El lèxic del Llibre dels feits i del Curial i Güelfa, segons Coromines», del professor Antoni Ferrando, de la Universitat de València. La cloenda serà la tarda de dissabte, amb les intervencions dels professors José Antonio Pascual, membre destacat de la Reial Acadèmia Espanyola, amb la ponència «Corominas y su enseñanza de la diversificación del castellano a través de su diccionario». Mentrestant, el distingit lingüista i dialectòleg Joan Veny centrarà la seua intervenció «Sobre d’algunes interferències lèxiques en valencià».
Una altra de les intervencions destacades serà la del professor Germà Colón, professor castellonenc de la Universitat de Basilea, qui presentarà la ponència «Joan Coromines a nord del País Valencià». A més, divendres al matí el delegat de l’Institut d’Estudis Catalans a Castelló de la Plana, Vicent Pitarch, oferirà una xerrada a l’institut Joan Coromines de Benicarló per als estudiants de batxillerat.

Aquest programa es complementa amb un altre de caràcter cultural que el divendres 26 de maig arrancarà amb la visita al Museu Natural d’Oliveres Mil·lenàries de la Jana i al Reial Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut de Traiguera. A les 20:00 hores Pep Gimeno Botifarra i Pere Ródenas actuaran en obert per al públic a l’Auditori Municipal de Vinaròs en un concert titulat «De la mar de dalt a la mar de baix». Per a això es compta amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vinaròs, encapçalada per Marc Albella, que ha destacat “la cohesió cultural i comarcal amb la cultura com a eix principal que abandera aquesta iniciativa”.
Finalment, el dissabte 27 de maig a les 19:00 hores, també està prevista a la Casa de Cultura de Rossell un altra actuació musical a càrrec de la Coral de Filologia de la Universitat de Barcelona i de l’Agrupació Filharmònica Rossellana.

La inscripció a aquest congrés gratuït es podrà fer fins al 15 de maig a través d’un formulari habilitat per a l’ocasió (http://bit.ly/inscripcio_congres_joan_coromines). A més els assistents a l’esdeveniment podran rebre un certificat oficial d’assistència de l’Institut d’Estudis Catalans o del Cefire.