Vinaròs i Benicarló llancen una nova campanya de difusió i captació de...

Vinaròs i Benicarló llancen una nova campanya de difusió i captació de famílies acollidores

1018

S’han programat diverses accions de difusió i activitats, entre elles, una xerrada informativa oberta al públic per al pròxim 6 d’abril, a les 19.00 hores, a la Biblioteca Municipal de Vinaròs

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa, la nova campanya de difusió i captació de famílies acollidores «Acollir és Créixer», la qual ha estat presentada pel cap del Servei d’Infància, Adolescència i Igualtat a Castelló, de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Luís Gómez, l’alcalde de Vinaròs, Enric Pla, la regidora de Política Social, Igualtat i Discapacitat, Mamen Ruiz, Gemma Redó, de la Secció de Família i Adopcions, i Laura Edo, representant d’AVAF.
SONY DSC

Gómez ha explicat que aquesta iniciativa busca que aquells menors que, per diverses circumstàncies, no poden estar amb les seves famílies biològiques, puguen criar-se amb famílies voluntàries que participen en aquest programa, evitant en la mesura del possible la seua institucionalització en centres o residències.

«Vinaròs i Benicarló van ser pioneres l’any 1995 en la participació en aquest programa, que ara necessita un nou impuls a la zona, raó per la qual s’ha llançat, en col·laboració amb els ajuntaments i diverses entitats, una campanya de difusió amb l’objectiu que més famílies es sumen a aquest projecte», ha assenyalat per la seua banda l’alcalde Enric Pla.

Entre les activitats programades, destaquen diverses reunions i xerrades per a professionals educatius, socials, ong’s i sanitaris, així com xerrades per al públic en general. Concretament, ha assenyalat Edo, el proper 6 d’abril, a la Biblioteca Municipal, es durà a terme una sessió informativa amb testimonis de diverses famílies acollidores. Durant la setmana vinent també hi haurà diversos llocs informatius al Mercat del Dimecres de Benicarló i del Dijous a Vinaròs, a la Mostra d’Entitats de Benicarló i a la Plaça Sant Agustí de Vinaròs.

Finalment, la regidora Mamen Ruiz ha explicat que tota persona interessada major d’edat pot formar part del programa. Per a això se li proporcionarà una formació prèvia, un acompanyament i una compensació econòmica mensual per fer front a les despeses que aquest nou membre de la família genere. La regidora ha explicat que tots els interessats també poden adreçar-se a les oficines de Política Social de l’Ajuntament per a rebre més informació.

Qui pot acollir?

Qualsevol persona major d’edat, siguen matrimonis amb fills o sense fills, persones que visquen soles i parelles de fet del mateix o diferent sexe.

Què és necessari per poder acollir?
Poder proporcionar un ambient familiar estable i afectiu, cultural i socialitzador, en què es participe d’activitats d’oci i temps lliure que faciliten les relacions socials del menor.

Context del programa

La Generalitat Valenciana té la responsabilitat d’atendre els xiquets, xiquetes i adolescents amb mesures de protecció, procurant, com assenyala el marc normatiu, la seua atenció en família per evitar la institucionalització en centres. Consideració especial tenen els menors de 6 anys, amb qui la importància de créixer en un ambient familiar adquireix una especial rellevància, ja que es troben en una fase decisiva de la construcció de la seua personalitat.

Des de l’any 1995 els ajuntaments de Vinaròs i Benicarló han estat implicats directament en l’acolliment familiar. La creació d’una residència comarcal a Vinaròs va evidenciar la necessitat de molts menors amb mesures de protecció de disposar de famílies que poguessen substituir temporalment la seua pròpia. D’aquesta manera, els tècnics dels equips de Serveis Socials van ser pioners, en conjunt amb la Residència Comarcal «Baix Maestrat», en la posada en marxa d’aquest programa a la Comunitat.

Detall de les activitats programades

Continuant amb aquesta iniciativa, les dues poblacions s’uneixen a la Direcció Territorial de Castelló per potenciar una sèrie d’iniciatives i accions informatives i de captació. És per això que s’han organitzat les següents activitats:

Punts d’informació:
– 2 d’abril. A la Mostra Local d’Entitats Socials de Benicarló.
– 5 d’abril. Al Mercat del Dimecres. Benicarló.
– 1 i 4 d’abril, de 10:00 a 14:00 hores, a la Plaça Sant Agustí de Vinaròs.
– 6 d’abril, de 10:00 a 14:00 hores, a l’entrada del Mercat del Dijous de Vinaròs.

Xerrades informatives
– 2 d’abril. Micro xerrada a la carpa de la Mostra d’Entitats de Benicarló
– 4 d’abril. A les 18:30 hores. Xerrada informativa per a professionals en el Vinalab de Vinaròs.
– 6 d’abril. A les 19:00 hores. Xerrada informativa a la població a la Biblioteca Municipal de Vinaròs.