COMARQUES: Forcall torna a l’època iberoromana els dies 24 i 25 de...

COMARQUES: Forcall torna a l’època iberoromana els dies 24 i 25 de juny

727

-Rememora així la importància que va tenir l’antiga ciutat de Lesera, l’enclavament romà més destacat de la província de Castelló i el més rellevant entre Tortosa i Sagunt

La localitat dels Ports tornarà el cap de setmana del 24 i 25 de juny a l’edat iberoromana. I és que, no en va, a Forcall es troben les restes de la ciutat romana de Lesera, la més important de la província. Música, dansa, visites, tallers i recreacions són només alguns dels actes programats per a l’ocasió.

El dissabte a les 11:30h s’inauguraran els X Ludi Leserensis, recordant la història i el pas per Lesera. L’acte serà a càrrec del grup d’animació Els Ganxos i el Grup de Bombos i Tabals de Forcall.

A continuació arribarà el taller infantil «Construint la casa dels ibers» i la invocació al món subterrani amb la dansa dels Déus.

I a les 12:30h, a càrrec dels grups recreacionistas, tindrà lloc una desfilada, exhibició i demostració de panòplies i combat de les diferents cultures de l’Antiguitat en la Mediterrània.

Les vivències en el mercat romà de Lesera, així com les receptes i sabors de la cuina del Cocus, seran les últimes cites abans de l’hora de dinar.

Ja a la vesprada una taula redona, en la sala d’actes de l’ajuntament, tractarà la valorització del Patrimoni Cultural com a eina de desenvolupament socioeconòmic.

Després, es viurà l’acte de celebració de la X Ludi Leserensis i, més tard, un taller infantil sobre l’òxid de ferro en la decoració ibera.

L’aiguader, carregat amb les aigües de Lesera, també apareixerà pel centre de Forcall. Un taller d’escriptura fenícia i una nova dansa dels Déus, donaran pas a continuació a una nova recreació. Aquesta vegada, sobre mercenaris, el reclutament d’ibers per part dels cartaginesos. No faltarà la demostració de panòplies i combat.

La compra i venda d’esclaus, la dansa comunitària a càrrec del CRA Els Ports, la visita de Hipàtia a Lesara, la desfilada de personatges i la recreació sobre Religió seran altres propostes de la jornada que tancarà el sopar de ciutadans en el fòrum de la ciutat.

Quant al diumenge 25, les activitats arrancaran amb la visita a la ciutat romana de Lesera. Estarà guiada per Mónica Segura i participaran grups recreacionistes.

El taller infantil «Les joies de la dama», els poemes de Catul i les Muses, un nou taller d’escriptura fenícia i un contacontes romà de les 4 estacions són les següents cites.

I a les 12:30h tindrà lloc una nova recreació històrica sobre Indíbil i Madoni, ibers contra Roma i Cartago.

La visita de la pitonisa en Lesera, i el recorregut de les ninfes pels carrers de Forcall, seran les últimes activitats abans del dinar.

A la vesprada estan programades les danses romanes dedicades al solstici d’estiu, el nou recorregut de les nimfes de l’aigua, el bosc, les muntanyes i els animals, i un altre contaconte romà de les quatre estacions.

Seguidament, la Pitonisa donarà a conèixer el futur i hi haurà un taller de «Soft Combat» per als xiquets.

Els leprosos també acudiran a la fira, així que caldrà anar amb compte i no tocar-los. Paral·lelament, en l’ermita de Sant Josep, es podrà assistir a una demostració de cavalleria de l’Antiguitat.

Finalment, la desfilada de personatges i la clausura dels X Ludi Leserensis posarà el punt final a la fira.

Menús especials

El Palau dels Osset i l’Hostal Restaurant Aguilar ofereixen menús especials amb motiu de la Fira Iberoromana.