Les oliveres mil·lenàries, al Premi del Paisatge d’Europa 2015

Les oliveres mil·lenàries, al Premi del Paisatge d’Europa 2015

2249

El Paisatge d’oliveres mil·lenàries del Territori Sénia és la candidatura seleccionada per Espanya per participar en el Premi del Paisatge del Consell d’Europa 2015.

Aquest premi té el seu origen en el Conveni Europeu del Paisatge (CEP) de Florència de l’any 2000, que es va engegar en 2009 amb caràcter bianual), per la qual cosa fins ara hi ha hagut tres premis. L’any 2009 va ser el Parc de la Deule de la ciutat francesa de Lille; en el 2011 la restauració paisatgística de la localitat italiana de Carbonia i en el 2013 el paisatge de la vall fluvial de Szprotawa, Polònia.
Cadascun dels 47 països que formen el Consell d’Europa escull la candidatura que li representarà. A Espanya s’encarreguen de la selecció conjuntament els Ministeris d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient i Educació, Cultura i Esport, juntament amb un jurat format per experts en la matèria.
La candidatura espanyola va ser presentada per Mancomunitat de la Taula del Sénia, la qual està formada per 27 municipis dels quals 15 són valencians, 9 catalans i 3 aragonesos. Aquesta candidatura va obtenir el suport escrit dels responsables en la matèria de les comunitats autònomes d’Aragó, Catalunya i València.
Des de la *Mancomunitat de la *Taula del *Sénia es va dir ahir que el jurat va valorar aquest projecte pels seus valors com a element essencial de la política de gestió, protecció i ordenació del paisatge, d’acord amb el Conveni Europeu del Paisatge.
També es va considerar els seus plantejaments de sostenibilitat territorial, econòmica, social, cultural i ambiental, així com l’exercici de gobernanza interregional que implica la cooperació de tres comunitats autònomes diferents sobre un mateix paisatge.
A més, es va tenir en compte la dimensió decidida per la sensibilització i participació de la població en relació als seus valors de naturalesa, cultura i qualitat de vida.
Finalment, es va valorar la capacitat de reacció davant el declivi d’aquest espai, efecte de la terciarització econòmica, mitjançant l’esforç desenvolupat entre agents públics i privats per crear un model de gestió que fa sostenible el manteniment de l’olivera mil·lenària, senyal d’identitat del paisatge mediterrani.
Aquest any la Mancomunitat de la Taula del Sénia va rebre el premi Europa Nostra a la conservació del patrimoni natural que atorga la institució del mateix nom i que depèn de la Unió Europea pel seu projecte Paisatge històric d’oliveres mil·lenari del Territori del Sénia.

10847912_908149679196137_8966022261456476192_n

A la foto, de l’ajuntament de Santa Bàrbara, es veu a l’anterior President Joan Martín (alcalde de Sant Carles de la Ràpita) felicitant a la nova Presidenta, Ernestina Borràs (alcaldessa de Càlig).