Amics de Vinaròs presenta la digitalització d’Història de Vinaròs de Borràs Jarque

Amics de Vinaròs presenta la digitalització d’Història de Vinaròs de Borràs Jarque

787

Amics de Vinaròs ha presentat la digitalització de l’obra Història de Vinaròs de Borràs Jarque, original de 1929 i reeditada per la pròpia associació en 1979 i, posteriorment en edició facsímil per part de l’Ajuntament de Vinaròs en 2001. Els treballs de digitalització s’han portat a terme a les instal·lacions de la Diputació de Castelló per part de personal especialitzat i dins de les accions de l’organisme per recuperar i posar en valor documentació de relleu dels municipis castellonencs. En aquest sentit, Amics de Vinaròs va iniciar converses amb l’anterior diputat de Cultura, José Luis Jarque, per tal que la digitalització pogués ser possible dins dels actes del 40é aniversari de l’entitat. Ara, l’obra es pot consultar ja en format TIF i PDF i, a més, comptarà amb un enllaç directe des del web d’Amics de Vinaròs. Per tal de facilitat la consulta i la trobada de dades, comptarà amb un buscador per paraules i conceptes, gràcies al sistema OCR.

 

El president de l’entitat, José Luis Pascual, ha volgut assenyalar avui «la importància d’aquesta actuació, que permetrà el fàcil accés a aquest obra cabdal per a la història i cultura de Vinaròs, alhora que la posarà a disposició d’investigadors». Pascual ha agraït la col·laboració de la Diputació Provincial que «des del primer moment, es va posar a la nostra disposició per a portar-ho endavant». El diputat de Cultura, Vicent Sales, ha assenyalat que «des de la Diputació, intentem estar atents a les demandes dels municipis i aquesta acció ens semblava una forma molt útil de contribuir a la difusió de la cultura vinarossenca». El diputat provincial Juan Bautista Juan, exalcalde de Vinaròs i soci de l’entitar, recalcava que «com en moltes altres coses, Amics de Vinaròs demostra que va per davant pel que fa a accions culturals i de cura del patrimoni del nostre poble» i insistia en què «estarem per a tot el que siga ajudar a l’entitat i contribuir així a la cultura de Vinaròs».

 

Història de Vinaròs de Borràs Jarque està considerada encara com la millor investigació històrica sobre la nostra ciutat des dels seus orígens com a poble, amb al·lusions a d’on prové el topònim ‘Vinaròs’, passant pels moment de la conquesta per part del rei Jaume I, fins el segle XVIII.