La nostra recepta de cuina: Tronc de Nadal

La nostra recepta de cuina: Tronc de Nadal

1247

ANDREA GELLIDA, FRANCISCO GARCÍ A I NADIA AHANSAL. Alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Cuina i Gastronomia. CENTRE INTEGRAT PÚBLIC DE F.P. BENICARLÓ

Ingredients 4 persones:

Bescuit genovesa

INGREDIENTS:

3 unitats d’ous

100 grs de sucre

75 grs de farina fluixa

25 grs de cacau en pols

Trufa cuita

INGREDIENTS:

1 l de nata de muntar (35% matèria grassa)

1 Kg cobertura negra (60% cacau)

50 grs  glucosa líquida (opcional)

Trufa clara

INGREDIENTS:

1 l  nata de muntar (35% matèria grassa)

300 grs de trufa cuita

ELABORACIÓ:

En primer lloc, el que tenim que fer es preparar els ingredients i les quantitats de totes les elaboracions.

TRUFA CLARA

Explicarem l’elaboració de la trufa clara que s’utilitza com a farcit del tronc. Muntarem la nata i la trufa cuita fins obtenir una crema espessa i dura, es guardarà cobert amb paper de film a la nevera fins que estiga el bescuit fet.

BESCUIT GENOVESA

Seguidament prepararem el bescuit de cacau, que començarem separant les clares dels rovells;  muntem les clares  i afegirem la meitat del sucre quan tinguem les clares mig muntades, mentrestant , blanquejarem (muntarem) els rovells en l’altra meitat del sucre. Desprès, ajuntarem aquestes dues elaboracions amb una llengua fent moviments suaus de baix cap a d’alt, per  a que l’aire incorporat al muntat de les clares no ens marxi, quan tindrem  aquesta elaboració preparada, afegirem el cacau i la farina (que abans haurem  tamisat i mesclat entre elles) en forma de pluja i fen moviments suaus de baix a dalt. Per acabar, escudellarem la mescla a una planxa de forn que estarà amb un paper de cocció.

Per a escudellar, utilitzarem una mànega pastissera i una boquilla llisa del nº12,  l’escudellarem dibuixant en el paper un rectangle o quadrat ( segons la quantitat de massa que hi haja) i seguidament amb línies diagonals fins acabar la massa. Per últim, courem a 220ºC durant 5 o 7 minuts. Quan estigui cuit, es deixarà refredar i es donarà la volta deixant-li un paper en la part superior, retirant l’altre paper estirant de les puntes cap al centre (perquè si es fera estirant cap a dalt, es podria trencar). Es tallarà en un ganivet de serra els extrems, per a obtenir un rectangle recte. Quan estiga tallat, se li col·locarà al damunt una capa de trufa clara que anirà de mes a menys. I finalment s’embolicarà el tronc i es retirarà la trufa que surt pels extrems.

TRUFA CUITA O “GANACHE”

Per acabar aquest dolç, l’última elaboració que ens falta es la trufa cuita o també anomenada “ganache” que s’utilitza per a napar (cobrir) el tronc. Iniciarem fent bullir la nata i la glucosa, quan arranqui el bull, retirarem del foc i ho afegirem a la cobertura, seguidament remourem amb una espàtula fins que es fongui la cobertura i obtinguem una crema fina i homogènia, la reservarem a temperatura ambient per tal de refredar-se.

MUNTATGE I DECORACIÓ

Per a finalitzar aquest tronc, tallarem els extrems amb diagonal (al biaix)  obtenint uns trossets menudets per tal de disposar-los damunt del tronc amb l’ajuda de la trufa cuita que ens farà d’unió, per simular les rames que surten d’aquest. Per acabar cobrirem tot el tronc amb la “ganache” o trufa cuita i quan estarà més consistent, se li faran unes línies ondulades amb una forquilla per a simular l’escorça d’un arbre. I per a decorar, amb l’ajuda d’un colador, empolvorarem  amb sucre llustre (pols) per sobre.