LUIS GONZALVO, CREADOR D’UN CALZE DEL SEGLE XXI

LUIS GONZALVO, CREADOR D’UN CALZE DEL SEGLE XXI

1135

El joier aragonès Luis Gonzalvo, establert a la nostra ciutat, torna a ser notícia per una de les seves últimes creacions, un calze amb un Crist ressuscitat de plata. Un calze del segle XXI. El fill de la Chunga ha estat notícia pels seus treballs de restauració de diverses peces del tresor de l’arxiprestal i per haver creat el “bolso-joia” de fusta més car del món.

Aquest mestre de la joieria va tenir mesos enrere un curiós encàrrec per part de l’arxipreste Emili Vinaixa, “va ser curiós perquè un dia va venir Emili i em va dir que en l’arxiprestal hi havia calzes de tots els segles, però li faltava un del segle XXI. Em va dir fes-m’ho”, ens ha explicat Gonzalvo.

“Com és un calze del segle XXI, amb leds, amb usb… en aquells moments no saps com fer-ho. Com es fa un calze del segle XXI?”, va comentar el joier, que va afegir que “són d’aquests encàrrecs que primer et deixen gelat i després vas pensant històries, llavors se’m va ocórrer que millor que el propi Crist Ressuscitat per oferir-nos la seva sang”.

Aquest peculiar calze és un Crist Ressuscitat, cobert en part pel sudari, que suporta la copa del calze. Gonzalvo va explicar que pesa entorn els 400 grams i és de plata massissa. Un projecte al que va dedicar tres setmanes, “el primer que vaig fer va ser tallar els originals en un altre material, jo utilitzo resina, després fer els motlles i la fosa”.

“Per soldar les peces utilitzo el filtre per fondre plata, no el bufador de microagulla que utilitzem en joieria, ja que no és el mateix fer una peça petitona que una gran”, va explicar Gonzalvo que va afegir, “és un treball potser més bast, el de soldar, però després té tota la seua finura el repassar la soldadura, que no es note, retallar on s’ha cobert la soldadura”.

Finalment, Gonzalvo comenta que “el divertit del meu ofici és que et facen un encàrrec així, a més sóc catòlic i per a mi és un honor fer un calze. Que et facen un encàrrec que et diguen vull un calze del segle XXI i vull que el faces tu, que et donen llibertat, és tot un honor. I a més a més que després li agrade a qui t’ho ha encarregat”.